In 2004 heb ik mijn eerste vierdaagse gewandeld (zie verslag) en dat leek ook de laatste keer te zijn. Maar het bloed kruipt inderdaad waar het niet gaan kan. Dit jaar is het vierdaagse virus weer toegeslagen. Ik wil hem dus weer gaan lopen, voor de tweede keer. Op deze pagina mijn verslag van de voorbereiding, en de vierdaagse zelf...

De Voorbereiding

Voorafgaand eerst nieuwe wandelschoenen gekocht. Daarin ben ik van merk veranderd, ik heb de 7 jaar oude Lowa's verruild voor Hanwag. Die bleken gewoon lekkerder te zitten. Wist je trouwens dat de eigenaren van Lowa (Lothar Wagner) en Hanwag (Hans Wagner) broers zijn?

Omdat ik al eerder een vierdaagse succesvol heb uitgelopen hoef ik niet bang te zijn om uitgeloot te worden. Tijdens de tweede inschrijfperiode heb ik mij ingeschreven op 31 maart. De teller staat dan al ruim boven de 45000 deelnemers, er zullen dus helaas mensen teleurgesteld moeten worden.

De ervaring van de vorige keer kan ik natuurlijk goed gebruiken nu. Het trainingsprogramma is ongeveer gelijk aan de vorige keer. De techniek is in de jaren natuurlijk ook vooruit gegaan, liep ik in 2004 nog met een stappenteller, nu is dat een GPS apparaat geworden. Ik gebruik een Garmin Dakota 20 om mijn wandelingen te traceren. Je kunt er een route mee volgen en je ziet achteraf precies hoever je gelopen hebt.

Voor de trainingswandelingen kun je terecht bij georganiseerde tochten, zie bijvoorbeeld het landelijk wandelprogramma van de KNBLO. Je kunt ook boekjes met wandel- of fietsroutes gebruiken. Of bedenk zelf een leuke route. Hou je van geocaching? Dat is prima met een wandeltocht te combineren.

De volgende lijst laat alle trainingskilometers zien:

Datum Afstand Bijzonderheden
09-01-2011 9  
16-01-2011 17 kijken naar het hoge water van de IJssel bij Wilp
06-02-2011 10  
20-02-2011 12 hierna nieuwe wandelschoenen gekocht (Hanwag)
13-03-2011 18  
20-03-2011 11  
27-03-2011 29  
03-04-2011 18  
10-04-2011 15 mijn buurman had zich ook ingeschreven (1ste keer) en blijkt ingeloot te zijn, dus vanaf nu samen trainen.
16-04-2011 40 Bloesemtocht
24-04-2011 20  
01-05-2011 45 IJsselvallei fietsroute rond Wijhe, heel veel wind.
08-05-2011 16  
15-05-2011 51 Loenermark fietsroute rond Loenen/Eerbeek.
22-05-2011 18 hierna even een korte vakantie.
11-06-2011 36 2 dagen achtereen op erg heuvelachtig terrein op de veluwe en de problemen beginnen: stekende pijn op de linker scheen.
12-06-2011 33
14-06-2011   Het blijkt een lichte peesontsteking te zijn door overbelasting, en dat vijf weken voor de vierdaagse. Dus rusten, ijzen en hoogleggen, misschien dat het nog op tijd goed komt. Gepland staat de Amersfoorste Tweedaagse (2x40km), maar dat ga ik waarschijnlijk niet redden.
17-06-2011   Een week verder, en het gaat alweer iets beter. Om geen risico te nemen zal ik de Amersfoortse maar laten schieten volgende week.
22-06-2011   Geprobeerd om 5 km te wandelen, maar na 3 kwartier begon het toch weer pijn te doen. Nog niet over dus. Geen tweedaagse dit weekend.
29-06-2011   Even een uurtje gelopen en het ging weer zonder problemen. Dus de peesontsteking lijkt genezen. De training ligt nu al een tijd stil en de vierdaagse is al over 3 weken.
04-07-2011 11 Toch nog maar wat trainen op het laatste moment. Een soort van avondvierdaagse is de bedoeling. Om aan het ritme van dagelijks wandelen te wennen. En dat is prima gelukt, zelfs 20 km zonder pauze met een gemiddelde van 6 km/u.
05-07-2011 18
06-07-2011 11
07-07-2011 20
totaal 458  

16-1-2011: kijken naar het hoge water van de IJssel bij Wilp

16-4-2011: bloesemtocht

10-7-2011: Zo, de training zit erop. Met de nodige hindernissen aan het eind is het toch aardig gelukt. Ik mis alleen een paar 40+ km trainingen. Maar hopen dat de blessure niet terugkomt. Ik kan nu in ieder geval ruim een week rusten. En dan moet het maar gebeuren.

15-7-2011: Nog een paar daagjes en zondag of maandag de startkaart ophalen. Maar even kijken wanneer het weer het beste is want er wordt regen verwacht. Nog maar even de regenkleding getest, alles in orde.

17 juli - aanmelden en startkaart ophalen

Vandaag leek de weersverwachting goed, dus maar naar Nijmegen om de startkaart op te halen. Wij waren niet de enige die er zo over dachten, want het was behoorlijk druk. Voor sommige tentjes stonden enorme wachtrijen, maar ik had geluk en was meteen aan de beurt. En omdat we vroeg waren hadden we nog geen last van files, later zagen we dat er een aardige file voor de Waalbrug stond.

Mooi weer op de Wedren.

Behoorlijk druk, soms lange wachtrijen.

Leuke orkesten vermaken het publiek.

Files op de toegangswegen.

Deze week ben ik versierd met dit mooie polsbandje.

19 juli - dag 1 Elst

De avond van tevoren al rond 20.00 uur naar bed gegaan, maar toch maar weinig slaap gehad toen ik dinsdagmorgen om half 3 opstond. Om 3 uur 's ochtends vertrekken we met auto richting Nijmegen, parkeren bij station Lent, en fietsen dan over de Waalbrug naar de Wedren. Daar zijn we dan rond 4 uur.

Drukte bij de start, duurde meer dan een kwartier om erdoor te komen.

De Elster toren.

De beruchte dijk over van Oosterhout naar Lent.

En daarna weer over de Waalbrug terug naar Nijmegen.

Eerste dag is gehaald, maar de laatste 10 kilometer over de dijk waren behoorlijk zwaar. Het weer was onverwacht goed. Hele dag droog en zon met 22 graden, terwijl er regen voorspeld was, een meevaller dus.

Na afloop gelukkig nog geen blaren, maar wel zere voeten/benen. Voelt hetzelfde als een aantal weken geleden toen ik er een peesontsteking aan over hielt. Maar hopen dat het morgenvroeg iets beter is, veel tijd om te herstellen is er natuurlijk niet.

20 juli - dag 2 Wijchen

Vanochtend was ik weer helemaal opgeknapt, nadat ik weer eens goed geslapen had. Bij de start was het nog droog, maar vanaf 7 uur regelmatig een regenbuitje gehad. Als dan blijkt dat de regenjas van binnen net zo nat wordt als van buiten, heeft het weinig zin om die aan te doen. Dan rest de paraplu. Niet zoveel foto's gemaakt vandaag.

Drukte bij doortocht Wijchen.

Hoera, een Kaldi mobiel, lekkere koffie dus.

En weer terug in Nijmegen.

En de schade: De voeten doen al aardig zeer, maar nog steeds geen echte blaren, moet wel afplakken om ze te voorkomen. Wel is de enkel wat dik, zo is er altijd wel wat... Correctie, later nog eens goed gekeken, en toch een blaar onder de kleine teen. Mijn buurman, die ook meedoet, heeft meer pech: verzwikt zijn enkel om botsing met andere wandelaar te voorkomen. Naar de EHBO en hij kon weer verder.

21 juli - dag 3 Groesbeek

Mijn buurman gaat gewoon van start, en blijkt vrij probleemloos de dag door te komen (wel met pijnstillers). Ik heb wel een beetje last van die vervelende enkel maar kan ook goed de dag doorkomen. Hele dag droog warm weer (22 graden), maar aan het eind in Nijmegen een enorme stortbui, kom ik toch doorweekt over de finish. Gelukkig blijven de voeten droog dankzij de Goretex schoenen.

De dag begint warm, dus een toepasselijke tekst op het shirt.

Doortocht in Ottersum/Gennep. Bij deze controle is een wandelaar op fiets gediskwalificeerd.

De zevenheuvelenweg, klimmen en dalen, maar dat gaat nog prima.

Vlak voor de finish een stortbui, dus zeiknat terug in Nijmegen.

Geen extra problemen gekregen, de enkel is niet erger geworden en alleen die ene blaar onder de kleine teen is er nog. De vooruitzichten voor de laatste dag morgen zijn dus goed. Hopen op een droge dag.

22 juli - dag 4 Cuijk

De laatste dag van de vierdaagse met de intocht over de Via Gladiola. Als je eenmaal zover bent gekomen, moet er wel iets heel bijzonders gebeuren om het niet te halen. Deze dag moet ik behoorlijk afzien. Omdat het de laatste dag is ben je gefocussed op het halen van de finish. Hierdoor minder aandacht voor voetverzorging en natuurlijk zitten er al drie lange wandeldagen in de benen. Tijdens de wandeling voel ik al meer blaren opkomen en ook de enkelblessure laat weten dat ie er nog is... Maar met pijnstillers komen we toch vooruit.

's Morgens lekker wakker worden met de ochtenshow van Giel Beelen. Een dansje zit er nu niet meer in...

Over de brug bij Grave. Militairen uit de pas! Net een klein regenbuitje gehad. Al weer bijna op de helft.

Door het centrum van Cuijk.

Via de pontonbrug de Maas oversteken.

Het begin van de Via Gladiola.

Heel druk natuurlijk, hier leer je dat er naast snelwandelen ook langzaamwandelen bestaat.

En over de finish op de Wedren.

Dus deze dag ook goed doorgekomen maar de sfeer op de laatste dag is natuurlijk geweldig. Aan het eind wachtten de gladiolen en het felbegeerde vierdaagse kruisje. En omdat het mijn tweede is heeft het kruisje nu een kroontje.

Het eerste kruisje uit 2004 en het gekroonde kruisje van dit jaar.

En natuurlijk de gladiolen.

Geen foto van de voeten, die zien er nog redelijk uit met 3 blaren op de rechter voet, en een dikke linker enkel. Nu eerst een warm bad en een hoop slaap inhalen. De volgende ochtend moet ik strompelend lopen, gek toch dat het dan ineens over is.

Volgend jaar weer? Nee, het is zo wel even genoeg. Misschien wanneer ik de leeftijd heb dat ik nog maar 40 km per dag hoef te wandelen. Maar nu vind ik het mooi geweest, ik heb 2 maal de Nijmeegse vierdaagse uitgelopen, iets waarvan ik nooit gedacht had dat ik dat zou kunnen.

Tot slot nog een aantal bedankjes, allereerst aan mijn vrouw Gerdien, voor de verzorging thuis, het eten, de kleding, het leefpatroon van een vierdaagse wandelaar is natuurlijk erg ongewoon. Dan aan mijn buurman Joop voor de vele trainingsuurtjes, en natuurlijk het vervoer naar Nijmegen. Dan aan mijn volgers via Twitter, Facebook en Hyves, de ontvangen aanmoedigingen hebben zeker geholpen om door te zetten. De grootste dank moet uitgaan naar het fantastische publiek langs de route.